Доколку не се зголемат платите ќе нема работници

Објавено: 28 мај 2018 - 08:57

Во идните две години во Хрватска енергетски ќе треба да се обноват 600 станбени згради, за што ќе бидат потребни работници, но ако платите не се зголемат, луѓе за работа ќе нема. 

Но, сите компании сакаат да ја завршат работата, а при тоа со плати да поминат поевтино, со што е создадена несразмерност на цената за завршена работа и платите. 

Уште од 2013 година се знаело дека работници ќе фалат, а Хрватска не може да ги стигне со плати Австрија и Германија. 

Преку Завод за вработување многу тешко се доаѓа до квалитетни работници, а за да ги задржат добрите работници, хрватските газди ќе мора да ја зголемат цената за работен час. 

Сподели ја веста

Последни содржини