Картичка или во кеш: Начинот на плаќање влијае на штедењето

Објавено: 17 февруари 2020 - 10:20

Ако имате во паричникот банкноти со апоени од 50 и 100, може да заштедите пари. Психологот Мери Грешам вели дека луѓето обично размислуваат двапати пред да ги „раситнат“ крупните пари.

Концептот наречен „ментално сметководство“ има врска со тоа како донесуваме финансиски одлуки и што да правиме со нашите асоцијации што ги имаме за парите. Овие асоцијации не се секогаш рационални.

Истражувањето кое го спроведе „Журнал на потрошувачки истражувања“ докажува дека би потрошиле повеќе пари доколку носите пет банкноти од 20 евра, отколку ако носите една од 100 евра.

Покрај тоа, плаќањето со вашата картичка или мобилниот телефон може да биде голем проблем за вашиот паричник. Полесно е луѓето да трошат пари кога плаќаат со картичка затоа што немаат контакт со пари. Луѓето понекогаш сметаат дека е „болно“ да се разделуваат со парите, но со картичката тие немаат такво чувство.

Сподели ја веста

Последни содржини