Само 22 најбогати мажи во светот имаат повеќе пари од сите жени во Африка

Објавено: 21 јануари 2020 - 08:41

Оксфам британско здружение за борба против сиромаштијата предупреди дека бројот на милијардери се удвои во изминатите десет години, благодарение на економскиот систем заснован на нееднаквостите што носат жените ги носат на својот грб

Богатството на 2.153 светски милијардери ги надминува средствата на 4,6 милијарди луѓе, или 60 проценти од светската популација, според извештајот на Оксфам, објавен еден ден пред собирот на светските политички и деловни лидери во Давос, Швајцарија.

– Овој длабок јаз се заснова на погрешениот и сексистичкиот економски систем“, забележуваат авторите, истакнувајќи дека 22-та најбогати мажи во светот имаат повеќе пари од сите жени во Африка.

Жените и девојките поминуваат милијарди неплатени часови секој ден готвење, чистење и грижа за блиските, од кои многумина не можат да бидат образовани или вработени, открива Оксфам.

Вредноста на нивната работа е трипати поголема од вредноста на глобалната технологија во индустријата, додаваат тие.

Владите се откажуваат од оданочување на најбогатите лица и компании со тоа што даваат пари за да им помогнат на жените да излезат од сиромаштија, предупредува Оксфам.

Тие предлагаат во текот на следните 10 години, еден процент од најбогатите во светот да плаќаат само 0,5 проценти повисоки даноци, што ќе создаде 117 милиони работни места во сектори, како што се здравството, образованието и грижата за стари лица и деца.

Сподели ја веста

Последни содржини