Месечен надомест и обуки за невработените за полагање на Ц и Д категорија

Објавено: 14 февруари 2020 - 10:33

Мерките кои годинава се под мотото „Шанса за сите“ предвидуваат дел од невработенте да се преквалификуваат.

Државата ќе им помага на невработените да ги подобрат вештините, пример со обуки за полагање на Ц и Д категорија, како и 9.000 денари месечно за лицата кои ќе ќе одат на обуки кај познати работодавачи.

Пари ќе има и за работодавачите кои ќе прифатат да примат невработени на обука. Посебен фокус се лицата кои ќе се преквалификуваат за ИТ вештини.

Најголем дел од парите ќе бидат наменети за лицата кои ќе почнат сопствен бизнис. За ова се предвидени над 7 милиони евра и со неа ќе бидат поддржани над 1300 нови бизниси.

Оперативниот план на Владата за оваа година тежи рекордни до сега 22,7 милиони евра, а дел од нив ги обезбеди УНДП. Планот годинава ќе опфати околу 12.000 лица.

Сподели ја веста

Последни содржини