Nokia во подготовка има два 5G телефони

Објавено: 11 јуни 2019 - 08:18

Иако имплементацијата на 5G мрежата оди бавно, аналитичарите на пазарот очекуваат новата револуционерна технологија да ја подобри глобалната продажба на паметни телефони во втората половина од 2019 година. Затоа и не е изненадување што секој голем производител (со исклучок на Apple) се предвидува дека до крајот на годината ќе има барем еден 5G мобилен уред.

Некои веќе ги објавија 5G оспособените уреди во земјите како што се САД и Јужна Кореја, додека други имаат малку различни приоритети. HMD Global, кој е задолжен за Nokia телефони, останува првенствено фокусиран на присуството во американскиот систем на услуги со стабилни портфолија на уред од мал до среден опсег. Меѓутоа, компанијата планира да влезе во повисокиот 5G сегмент, што е потврдено со неодамнешниот договор со Qualcomm.

Финскиот бренд наводно, цели кон крајот на третиот или почетокот на четвртиот квартал да извади 5G модел со Snapdragon 855 процесор. Ова помалку или повеќе се согласува со гласините од пред неколку месеци.

Можеби и поинтересен дел од најновиот извештај се однесува на т.н.”5G value flagship” телефон. Се очекува и телефоните од средниот сегмент во одреден момент да почнат да ја имплементираат 5G мрежата.

Nokia сака да биде пионер во ова поле, а компанијата можеби подготвува модел со мистериозен Snapdragon 7kk чипсет и 5G поддршка.

Ова би можело да биде Nokia 8.2 кој би се појавил во текот на есента.

Сподели ја веста

Последни содржини