Кембриџ Аналатика дејствувала врз одредени гласачи

Објавено: 17 мај 2018 - 09:17

Еден од испраќачите на сигнали за активностите на Cambridge Analytica, чии откритијаго  потресоа технолошкиот свет во врска со собирањето на лични податоци, изјави пред Конгресот дека компанијата се обидувала да обесхрабри и да демотивира избирачи од одредени таргет групи во американското општество, пренесува CNN.

Кристофер Вили, поранешен вработен во Cambridge Analytica, посочи дека поранешниот претседателски советник Стив Банен користел консултантската фирма за време на изборите во 2016 година, за да докаже притисок врз гласови на афроамериканските население.

“Господине Банен гледа на културната војна како на средство за поттикнување на трајна промена во американската политика. Од таа причина г-дин Банъе ангажираше SCL (Cambridge Analytica’s parent company) како странски воен партнер кој требало да создаде арсенал на информативни оружје кои тој ќе ги користи против американското население. ” , открива Вили.

На позадината на логови се докази против штабот на Доналд Трамп, неговиот адвокат Рудолф Џулијани соопшти дека спецобвинитгелот  по руската афера Роберт Милер не може да покрене обвинение против претседателот. Од времето на Ричард Никсон позицијата на американската правда Министерство е дека против актуелниот шеф на државата не може да се покренат обвиненија. Сепак, оваа теза не е судена и покренувана  во судот.

Сподели ја веста

Последни содржини