Фото: Места во поранешна Југославија за кои денес не се зборува

Објавено: 19 февруари 2020 - 09:39

Британскиот фотограф Марк О'Неил биле воодушевен од спомениците во поранешна Југославија кои биле направени во период од Втората светска војна па се до 90-тите години на минатиот век.

Брутализмот е стил во модерната архитектура кој се развил во 1954-та до 1970-та година. Името го добил по францускиот збор “бетон брут“ кој означува “груб бетон“, а во продолжение можете да ги видите локациите кои ги посетил О'Неил и фотографиите кои ги направил.

За жал, Македонија очигледно не била планирана за посета од страна на британскиот фотограф, иако и ние поседуваме голем број споменици како што се „Македониумот“ во Крушево и споменикот „Цветот на слободата“ во Гевгелија, како и голем број институции изградени во бруталистички стил во Скопје. 

 

Сподели ја веста

Последни содржини