Што значи чукањето во дрво три пати?

Објавено: 12 февруари 2020 - 10:17

Кај многумина, свесно или несвесно, распространето е верувањето дека тропањето во дрво и тоа трипати, го тера малерот.

Обичајот вели дека постои точна причина и значење на секое од трите тропања.

Првото чукање е за привлекување внимание.

Вториот пат е знак за барање помош, додека третиот подразбира благодарност.

Обичајот потекнува од паганските предци, кои верувале дека во дрвото живеат злобни духови, односно дека тропањето по негова површина е добар начин да привлечете внимание и да побарате помош.

Сподели ја веста

Последни содржини