Два технолошки гигантa ја напуштаат Кина

Објавено: 28 февруари 2020 - 11:34

Американските технолошки гиганти „Гугл“ и „Мајкрософт“ префрлуваат поголем дел од своето производство надвор од Кина кон земјите од Југоисточна Азија, бидејќи епидемијата на коронавирус не покажува знаци на исчезнување, според азискиот преглед на Никеи.

Според изворите на агенцијата, „Гугл“ има за цел да започне со производство на својот најнов паметен телефон, „Пиксел 4А“ во северен Виетнам, во април. Тајланд е друга земја за која се очекува да ги искористи новите планови на Гугл, вклучително и започнувањето на паметниот звучник на компанијата, познат како Nest Mini.

Во исто време, Мајкрософт е подготвен да започне со производство на некои од своите лаптопи во Виетнам.

Минатата година, многу технолошки компании започнаа да размислуваат за пренасочување на производството во други земји, како резултат на тогашната ескалација на трговската тензија меѓу Кина и Соединетите држави и последователното воведување на билатерални казни.

Сподели ја веста

Последни содржини