Една од најмалите држави во светот е земја со најдолг животен век

Објавено: 28 февруари 2020 - 10:48

Се смета дека за долг животен век можат са му се заблагодарат на животот на море, консумацијата на медитеранска храна, но и склоноста кон активниот живот, односно време поминато на отворено.

Монако се простира на само два квадратни километри долж Средоземното море, а во него живеат отприлика 40.000 жители.

Истражувањето покажало и дека популацијата е ориентирана кон семејството и Бог, како и дека времето поминато на отворено често значи уживање и опуштање на некоја јахта.

Една од најмалите држави на светот, Монако, во последните години е земја со најдолг животен век.

Статистиката покажува дека жените во просек живеат 93,4 години, а мажите 85,5 години, односно луѓето во Монако во просек имаат очекуван животен век од 89,4 години, пренесува „Far and wide“.

Сподели ја веста

Последни содржини