Kуќа за една куна: Кои услови треба да ги исполнувате?

Објавено: 27 февруари 2020 - 09:37

Подравската општина Леград распиша тендер за продажба на недвижен имот во нејзина сопственост. 

Станува збор за неизградени парцели, како и парцели со куќи, од кои 19 се во сопственост на општината, а почетната цена се движи од нешто повеќе од 5.000 па се до 100.000 куни.

Сепак, сите овие недвижнини можат да се добијат по цена од една куна, доколку подносителот на барањето ги исполнува барањата на натпреварот, пишува Слободна Далмација.

Така, општината одлучи да може да се купи куќа или земја за една куна, ако сте под 40 години, да имате барем универзитетско образование и да сте жител на општина Леград, или ако не сте, да го регистрирате вашиот престој во рамките на општината во рок од три години. Исто така, барем еден од апликантите, сопружниците или партнерите за живот мора да имаат постојан приход.

Постојат и други услови што мора да бидат исполнети со цел да се купи недвижен имот за една куна, а целиот тендер е достапен на веб-страницата на Општина Леград и важи до крајот на овој месец.

„Сите оние кои немаат услови за повластена набавка, можат да купат недвижен имот по наведените цени и ќе се избере најголема понуда. Сепак, како дел од мерките за подобрување на демографската слика на нашата општина, можно е да се добие недвижен имот по цена на една куна. Но, вклучува и некои услови, а најважно од сè е што луѓето што го купуваат овој имот во него планираат да живеат и да останат во нашата општина“, рече Иван Саболиќ, градоначалник на Леград.

Сподели ја веста

Последни содржини