Вртоглави суми: Диор и Фенди ќе плаќаат рекордни кирии за бутиците во Милано

Објавено: 20 февруари 2020 - 10:16

Диор и Фенди ќе платат рекордни изнајмувања за своите бутици во најпопуларната галерија Виктор Емануел во Милано.

Француската модна куќа Диор ќе потроши нешто над 5 милиони евра годишно во текот на следните 18 години за изнајмување продавница во центарот на елегантната мермерна аркада, додека италијанската компанија ќе плати 2,4 милиони евра за своите нови простории.

Почетната цена на аукцијата, спроведена од советот на Милано, за новата продавница „Диор“ која моментно ја изнајмува Версаче беше 950.000 евра.

Целта на Општинскиот совет на Милано е да генерира 40 милиони евра годишно закупнина од туристичката аркада која го поврзува Соборниот храм на Милано (Дуомо) со операта Ла Скала, рече Роберто Таска, државен советник.

„Механизмот на аукција се покажува дека е многу корисен за општината. Галеријата станува се попривлечна и доаѓањето на големи меѓународни брендови е сведоштво за напорите на администрацијата во јавниот сектор и, исто така, покажува дека, ако добро потрошите, создавате услови за заработка на инвестиции во градот“, објаснил Таска. 

Трговската аркада е една од најпрометните во Италија и со години е домаќин на луксузни брендови, вклучувајќи ги Прада, Луj Витон и Тод, како и познатата слаткарница „Пастицерија Марчеси“.

Сподели ја веста

Последни содржини