Норвешка вложува во инфраструктурен проект вреден 47 милијарди долари

Објавено: 27 November 2019 - 12:10

Норвешката влада започна со најголемиот инфраструктурен проект во историјата на земјата, кој ќе чини 47 милијарди американски долари. Автопатот долг 1 100 км кој ќе ја поврзе цела западна Норвешка и ќе се протега низ шест покраини, ќе укине дури седум тракетни линии. Со тоа, времето на патување ќе биде скратено за скоро 50 отсто, односно повеќе нема да биде потребно да се патува 21 час, туку 11 часа за да се премине норвешкиот брег. Автопатот Е39 ќе има и делници кои ќе се наоѓаат како над, така и под површината на водата