Традиционален фестивал на голотија во Јапонија

Објавено: 19 февруари 2020 - 11:06

Вистинско име на фестивалот е „Хадака Мацури“, а овој фестивал се одржува во храмот Саидаџи Канонин, во близина на градот Окајама и е церемонијата на доаѓањето на пролетта, просперитетот и плодноста. Вистинскиот хаос започнува кога свештеникот фрла стотици гранчиња, меѓу кои и две „среќни стапчиња“, бидејќи учесниците кои носат многу малку облека, веруваат дека оној кој ќе ги фати, ќе го прати среќа цела година. Настанот трае околу 30 минути, а учесниците често завршуваат со ситни исеченици и модринки.